29.7.


2012

HS mielipide 29.7.2012:

Pieniä vuokra-asuntoja pitäisi kaavoittaa lisää

Hoasin opiskelija-asuntoihin on luvassa ennätyspitkät jonot. Monille kaupungin toimijoille tilanne tuntuu tulevan vuodesta toiseen yllätyksenä. 

Pienten vuokra-asuntojen tarjontaa ei ole saatu lisättyä, vaikka pula on ollut kova jo vuosikausia. Siksi niiden neliöhinnat ovat muutenkin kalliiden asumiskustannusten kaupungissa aivan omaa luokkaansa. Sen sijaan että kaupunki olisi kaavoittanut niitä lisää, se on päinvastoin päätöksillään ohjannut rakennuttajia tekemään suurempia asuntoja.

Tilanne kärjistyy erityisesti syksyisin, kun uudet opiskelijat saapuvat kaupunkiin. On arvioitu, että seuraavien viiden vuoden aikana pääkaupunkiseudun opiskelija-asuntojen tarve kasvaa noin 2000 asuntopaikan verran johtuen mm. kansainvälisten opiskelijoiden suhteellisen osuuden kasvusta.

Pieniä vuokra-asuntoja pitäisi kaavoittaa lisää, jotta hintataso ei karkaisi pienituloisten ulottumattomiin. Jos pääkaupunkiseudulle muuttaa vuoteen 2035 mennessä 400 000 asukasta lisää, niinkuin on arvioitu, kenellä silloin on varaa olla helsinkiläinen?

         Syksyn asuntokriisiä voisi hetkellisesti helpottaa myös järjestämällä opiskelijoille väliaikaista hätämajoitusta. Kaupunki ei tiettävästi ole tänäkään vuonna sellaista tarjoamassa, vaikka tarvitsijoiden määrä on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta. Suomalaisopiskelijat saavat siis viettää ensimmäiset yönsä helsinkiläisserkun sohvalla ja ulkomaalaiset opiskelijat vaikka lentokentällä.